Italiaans breekbrood
Wat is dit een mooi brood hè? Ik geniet altijd van brood bakken. Ik vind het vooral heel erg leuk om te zien hoe brood rijst. Hieronder zie je foto's van de 2e rijs van dit breekbrood. Het zou prachtig staan op een mooie borrelplank. Onderaan vind je nog een leuke serveertip voor dit breekbrood. Zelf vind ik het ook altijd heel erg leuk om brood te bakken voor bij maaltijdsoep. Dit brood zou super goed passen bij een lekkere tomatensoep.
- Verwarm de melk en het water samen tot deze handwarm is. Voeg hier de suiker en de gist bij.
- Zet dit even weg. De gist kan nu actief worden.
- Doe de bloem in een grote kom. Doe het zout en 40 ml van de olijfolie hierbij.
- Voeg ook de melk met gist en suiker toe.
- Mix dit kort zodat het een geheel wordt.
- Snijd de zongedroogde tomaatjes en de knoflook in hele kleine stukjes. Voeg deze toe aan het deeg, samen met de Italiaanse kruiden.
- Kneed het geheel nog ongeveer 10 minuten goed door. Hierdoor wordt het deeg elastisch.
- Doe de overgebleven 20 ml olijfolie in een schaaltje en zet apart.
- Laat het deeg voor ongeveer 45 min rijzen.
- Verdeel het deeg in ongeveer 40 kleine bolletjes deeg.
- Verdeel de bolletjes deeg over een bakplaat of springvorm. Ik koos voor een springvorm van 24 cm doorsnede omdat je dan een mooi rond brood krijgt.
- Laat het brood nog eens 45 min rijzen.
- Bestrijk het brood met de overgebleven olijfolie en bestrooi het vervolgens met wat geraspte kaas. Ik koos voor belegen kaas.
- Bak het breekbrood voor ongeveer 15 minuten op 220 graden.
Leuke serveertip borrelplank
Wil je je breekbrood met een dip serveren? Zet dan tijdens de tweede rijs en het bakken een (ovenbestendig) schaaltje in het midden van je brood. Zo rijst het deeg niet naar het midden toe, maar omhoog. Je houd deze plek vrij om na het bakken een heerlijk schaaltje dip te plaatsen in het midden van je breekbrood.
Reactie plaatsen
Reacties