Oranje soezen

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Kijk, wat een leuke oranje soezen! Ik vind het formaat echt prefect, groter dan een soesje maar kleiner dan een Bossche bol. Ze zijn lekker luchtig, zacht en zoet. Met dit recept maak je 8 oranje soezen.

  • Doe het water en de roomboter samen in een pan en breng dit aan de kook. 
  • Voeg de bloem toe en roer het geheel door met een spatel of pollepel (geen garde). 
  • Verwarm de deegbal goed en roer regelmatig door zodat alle bloem gaar kan worden. 
  • Haal de pan van het vuur.
  • Voeg het eerste ei toe. 
  • Kluts het 2e ei.
  • Voeg dit ei beetje bij beetje toe. Het kan zijn dat je niet het hele ei nodig hebt. Als je beslag niet meer aan de pollepel blijft plakken, maar hier in delen vanaf valt is het goed. Het kan zijn dat je iets meer of minder ei voor nodig hebt dan ik gebruikt heb. 
  • Spuit het beslag op een bakplaat met bakpapier. 
  • Spuit 8 bolletjes, ongeveer ter grote van een bitterkoekje. Zorg dat je genoeg ruimte tussen de soezen houdt, ze gaan nog flink rijzen. 
  • Maak 1 vinger of een de bolle kant van een lepel een beetje vochtig. Druk hiermee pieken deeg, die ontstaan door het opspuiten, terug in de soes.
  • Bak de soezen voor 20 minuten op 200 graden Celsius. 
  • Klopt de slagroom op met de kristalsuiker op.
  • Vul de soezen met slagroom als de soezen afgekoeld zijn. Laat een beetje slagroom over ter decoratie.
  • Spuit met een spuitzak en een spuitmondje met een kleine opening slagroom in de bovenkant van de soes. Je voelt vanzelf dat de soes zwaarder wordt door de vulling.
  • Heb je geen geschikt spuitmondje? Dan kan je de soezen ook doorsnijden en vullen. 
  • Meng de poedersuiker met de kleurstof en een klein beetje water. 
  • Breng het glazuur aan en dek hiermee de gaatje in de soes af. 
  • Spuit een dotje slagroom boven op de soes om hem helemaal af te maken.

Ingrediënten

40 gram roomboter

80 ml water

40 gram bloem

2 eieren

250 ml slagroom

60 gram kristalsuiker

60 gram poedersuiker

oranje voedingskleurstof