Koffiebroodjes
Een koffiebroodje valt, zoals het woord 'broodje' al verklapt, onder het brood. Al eet je een koffiebroodje eigenlijk niet als broodje, maar als gebakje, vind ik. Wel is het dus nodig om een brooddeeg te maken, met gist. Dit is een rijk deeg, dat nog eens gevuld wordt. Namelijk met rozijnen en banketbakkersroom. Ik maakte kaneel banketbakkersroom. Met dit recept maak je zeker 10 koffiebroodjes.
- Zorg dat de boter op kamertemperatuur is.
- Maak de melk handwarm. Meng de suiker en de gist met de melk.
- Doe de bloem in een ruime kom en doe het zout hierbij. Meng het zout kort door de bloem.
- Voeg het ei, de boter en de melk bij de bloem.
- Meng dit tot een mooie bol elastisch deeg.
- Laat het deeg voor ongeveer 30 minuten rijzen op een warme plek.
- Ondertussen maken we de vulling, deze bestaat uit rozijnen en een kaneel banketbakkersroom. Maak je voor het eerst banketbakkersroom? Lees hier alle tips en tricks.
- Verwarm de suiker en 225 ml melk in een pannetje. Voeg de kaneel hier bij.
- Roer in een apart schaaltje 25 ml melk, 1 eidooier en het custardpoeder door elkaar.
- Giet een klein beetje warme melk in het schaaltje. Roer dit door, en doe het terug bij de andere melk in de pan.
- Blijf doorroeren en verwarmen tot het geheel vla dikte heeft.
- Laat de kaneel banketbakkersroom staan.
- Was de rozijnen goed, zet daarna aan de kant.
- Na het rijzen rol je het deeg uit tot een lap van 45 x 30 cm.
- Verdeel de banketbakkersroom hierover, en vervolgens de rozijnen.
- Rol het deeg op tot één grote rol, begin aan de lange kant te rollen.
- Snijd hieruit ongeveer 10 of 11 broodjes van ongeveer 3 cm dik.
- Leg deze broodjes op een bakplaat met bakpapier. Druk de rozijnen die erg aan de buitenkant zitten een beetje naar binnen zodat ze niet kunnen verbranden.
- Leg de broodjes op geruime afstand van elkaar, ze gaan nog rijzen in de oven.
- Bak de broodjes in een voorverwarmde oven van 200 graden voor ongeveer 20 minuten.
- Maak een heerlijk glazuur door 3 el poedersuiker te mengen met een beetje melk. Je kunt de dikte van de het glazuur zelf aanpassen door meer poedersuiker of meer melk toe te voegen.
- Laat de broodjes een beetje afkoelen en verdeel het glazuur er over.
Reactie plaatsen
Reacties