Suikerbrood
Er bestaat veel lekkers, maar suikerbrood met roomboter is toch wel één van de beste dingen die er is, dat vind ik althans. En waarom dan suikerbrood in de winkel kopen als het hem ook zelf kan maken!?! Daarom hier een recept van het suikerbrood, ofwel sûkerbôle, zoals ze in Friesland zeggen. Uit het suikerbrood van onderstaand recept snijd je ongeveer 14 sneeën.
- Warm de melk op tot deze handwarm is.
- Voeg 40 gram suiker en de gist toe aan de melk. Roer dit door en zet dit even weg zodat de gist actief kan worden.
- Smelt de boter. Dit kan au bain-marie of in de magnetron.
- Pak een ruime kom en doe hier de bloem in.
- Voeg de gesmolten boter toe aan de bloem. Voeg ook de gembersiroop, de eieren, de kaneel en het zout toe.
- Als je ziet dat de gist mooie bubbels heeft gevormd is hij actief genoeg. Voeg dan ook de melk met de suiker en gist toe aan de kom.
- Mix het geheel tot een mooi elastisch deeg.
- Zet het deeg op een warme, vochtige plaats en laat het 1 uur rijzen.
- Als het deeg is gerezen vouw je de parelsuiker rustig door het deeg heen.
- Vet een brood-/cakevorm in. Ik gebruikte een vorm van 10 bij 30 cm.
- Verdeel de overgebleven suiker (20 gram) en een snufje kaneel over de ingevette bakvorm.
- Leg het deeg in de vorm en laat dit nog eens 30 minuten rijzen.
- Bak daarna het brood in een voorverwarmde oven op 185 graden voor 30 minuten.
- Laat het brood helemaal afkoelen.
- Hij smaakt het allerlekkerst met een laag roomboter!
Reactie plaatsen
Reacties