Basisrecept macarons

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Best een uitdaging hoor! Maar wat zijn ze lekker, en wat is het leuk als het lukt. Macarons hebben iets luxe en delicaats over zich. Ook vind ik dat ze bij de lente passen, dat komt denk ik door de zoetigheid en de zachte kleur die ze meestal hebben. Aan onderstaande macarons heb ik geen extra smaken toegevoegd. Geniet van de pure smaak en de knapperigheid, de zoetheid en de smaak van de amandelen! Met dit recept maak je ongeveer 25 macarons. 

  • Als eerste maak je de broyage. Dat klinkt chique hè? Het is een mengel van het amandelmeel en de poedersuiker. 
  • Doe het amandelmeel en de poedersuiker in het molentje van de staafmixer of de keukenmachine. Hoe fijner dit mengels is, hoe beter!
  • Splits de eieren. Ik kreeg ruim 100 gram eiwit. Heb jij meer of minder eiwit? Pas de andere ingrediënten dan naar verhouding aan. 
  • Klop het eiwit op met de mixer en voeg gedurende het kloppen steeds een beetje van de suiker toe.
  • Voeg een kleurtje toe. Ik gebruikte een kleur op gel basis (Progel), en koos voor roze. 
  • Zorg er voor dat het eiwitschuim goed stijf is. Als je de haken van de mixer omhoog haalt, ontstaat er een mooie piek waarvan alleen het topje ombuigt. De rest van de piek blijft recht overeind staan. 
  • Voeg de broyage toe en meng dit met een spatel rustig door het eiwit heen. Roer niet, dan gaat er te veel lucht verloren. Ga net zo lang door tot alles goed vermengd is.
  • Doe het beslag in een spuitzak.
  • Teken met een potlood cirkels van ongeveer 3 cm doorsnede op een vel bakpapier. Dit helpt je om de macarons ongeveer even groot te maken.
  • Spuit ongeveer 40 ronde doppen om het bakpapier. Ik spoot de macarons iets kleiner dan de cirkels, ze lopen nog een klein beetje uit.
  • Tik de bakplaat een paar keer stevig om het aanrechtblad. Hierdoor kunnen grote luchtbellen ontsnappen.
  • Laat de bakplaat met bakpapier ongeveer 1 uur staan, om ze te laten drogen. 
  • De macarons zijn voldoende gedroogd wanneer je het oppervlak kan aanraken zonder dat die aan je vinger blijft plakken. Is de lucht vochtig, dan zal dit misschien langer duren dan 1 uur. Is de lucht droog, dan kunnen jouw macarons misschien met 30 minuten al in de oven
  • Bak de macarons vervolgens 15 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden Celsius. 
  • Laat de macarons op de bakplaat afkoelen.
  • Vul de macarons met een vulling naar keuze. Ik koos er voor om deze macarons te vullen met botercrème. Ik had ongeveer 200 gram nodig. 

Vragen over dit Franse koekje?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.