Tartelettes met fruit
Deze tartelettes zijn een leuke en technische bakuitdaging. Je maakt zelf het deeg voor de tartelettes en leert wat blindbakken is. Ook gebruik je een afdekgelei. Dat zorgt ervoor dat het fruit langer vers blijft en mooi glanst. Geen zorgen, hieronder leg ik je precies uit hoe je dit aanpakt.
En als het dan gelukt is, heb je 8 heerlijke gebakjes. Veel bakplezier!
Tartelettes deeg
- Doe de bloem, de poedersuiker, het amandelmeel en het zout samen in een kom.
- Meng hier blokjes koude roomboter door zodat je een kruimelig deeg krijgt.
- Kluts het ei. Je hebt niet het hele ei nodig. Voeg langzaam ei toe tot je deeg een mooie bal vormt. Dit is ongeveer 2 eetlepels ei.
- Bekleed de tartelettes vormen met het deeg. Ik gebruikte vormen van 8 cm doorsnede.
- Bak de tartelettes blind op 170 graden Celsius voor ongeveer 8 minuten. Blind bakken betekend dat je de tartelettes vult met een stukje bakpapier en een blindbakvulling zoals blindbakbonen of bijvoorbeeld linzen of rijst. Hierdoor rijst de vulling minder en blijven de randen mooi omhoog staan.
- Maak (zelfgemaakte) banketbakkersroom of gebruik een zakje.
- Vul de tartelettes met de banketbakkersroom, als beide afgekoeld zijn.
- Maak je fruit naar keuze schoon, snijd in mooie stukjes en decoreer de tartelettes hiermee.
- Zet de tartelettes in de koelkast.
Afdekgelei
- Week het blaadje gelatine in koud water. Is werken met gelatine nieuw voor je? Lees dan ook: Binden met gelatine
- Zet een pannetje op het vuur met de suiker, de citroensap en het water.
- Breng dit aan de kook en laat de suiker oplossen.
- Haal van het vuur en voeg de gelatine toe.
- Laat de afdekgelei afkoelen in de koelkast. Zorg ervoor dat de afdekgelei dikker wordt, zodat het niet van de tartelettes aflekt. Te dik geworden? Warm de gelei weer kort op.
- Breng met een kwast de afdekgelei aan op de koude tartelettes.
Ingrediënten
Tartelette
120 gram bloem
60 gram poedersuiker
25 gram amandelmeel
snufje zout
75 gram roomboter
1 ei
400 gram (zelfgemaakte) banketbakkersroom
fruit naar keuze
Afdekgelei
1 blad gelatine
20 gram suiker
1 el citroensap
85 ml water