Gevuld speculaas
Het hele huis is gevuld met de heerlijke geur van dit gevuld speculaas. Het past echt bij de herfst en winter, maar ik kan dit het hele jaar wel eten! Een goed stuk zelfgebakken speculaas mag sowieso niet ontbreken tijdens het heerlijk avondje. Het recept van deze Hollandse klassieker is voor ongeveer 24 blokjes gevuld speculaas. Wil je het gevuld speculaas echt helemaal zelf maken? Maak dan ook de amandelspijs zelf!
- Doe het zelfrijzend bakmeel, de basterdsuiker, de koek- en speculaaskruiden, het zout en de citroenrasp in een kom.
- Snijd de koude boter in blokjes. Voeg deze toe aan de kom.
- Snijd met twee messen de blokjes boter zo klein mogelijk.
- Start daarna met het kneden van het deeg. Zorg er voor dat het deeg 1 mooie bal wordt.
- Als het deeg nog niet mooi samen komt kan je eventueel een eetlepel water toevoegen.
- Leg het deeg te rusten in de koelkast voor ongeveer 30 minuten.
- Maak de amandelspijs los met een vork.
- Voeg het ei toe en en prak dit door de amandelspijs. Let op: als je je eigen amandelspijs gemaakt hebt, dan heb je al ei toegevoegd. Doe dit dan niet nog eens.
- Haal het deeg uit de koelkast en kneed het kort door.
- Deel het deeg door midden maak hier 2 rechthoekige plakken van. Ik maakte mijn deeg 18x28 cm zodat het past in mijn brownievorm.
- Je kan je deeg natuurlijk aanpassen naar jouw vorm. Omdat het het gevuld speculaas weinig zal rijzen hoef je niet perse een bakvorm te gebruiken. Je kan het ook op een bakplaat bakken.
- Bekleed je vorm (of de bakplaat) met bakpapier en leg de eerste laag deeg hierop.
- Verdeel vervolgens de amandelspijs over dit deeg.
- Leg hier de tweede laag deeg bovenop.
- Decoreer het gevuld speculaas. Bijvoorbeeld door een patroontje in het deeg te snijden en/of door garneeramandelen te gebruiken.
- Kluts het ei en bestrijk het deeg hiermee.
- Bak het speculaas op 180 graden Celsius, in een voorverwarmde oven, voor 35 minuten.
Reactie plaatsen
Reacties