Vitesse-eclairs
Speciaal voor de bekerfinale van 2021, waarin Vitesse tegen Ajax speelde, maakte ik deze Vitesse-eclairs. Als echte Arnhemse support ik natuurlijk de geel-zwarte club. Ben jij niet zo'n voetbal fan? Laat de decoratie gewoon weg, en je kunt genieten van je eigengebakken eclairs, gevuld met Zwitserse room en een laag chocoladeglazuur. Met dit recept maak je ongeveer 15 eclairs.
Eclairs
- Doe het water, de melk en de roomboter samen in een pan.
- Laat de boter smelten en breng het geheel aan de kook.
- Voeg de bloem toe en roer het geheel door met een spatel of pollepel (geen garde).
- Verwarm de deegbal goed en roer regelmatig door zodat alle bloem gaar kan worden.
- Haal de pan van het vuur.
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe en roer goed. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige is opgenomen. Tijdens het toevoegen van de eieren zal je merken dat het deeg steeds iets dunner wordt. Als je beslag niet meer aan de pollepel blijft plakken, maar hier in delen vanaf valt is het goed. Het kan zijn dat je iets meer of minder ei nodig hebt dan ik gebruikt heb.
- Spuit het beslag op een bakplaat met bakpapier.
- Spuit met een plat spuitmondje stroken van ongeveer 7 cm. Zorg dat je genoeg ruimte tussen de eclairs houdt, zo hebben ze de ruimte om te rijzen.
- Maak 1 vinger een beetje vochtig en druk hiermee pieken deeg, die ontstaan door het opspuiten, terug in het deeg.
- Bak de eclairs voor 20 minuten op 200 graden Celsius. Zet de oven eventueel terug naar 170 graden Celsius als de eclairs al de gewenste kleur hebben voordat de baktijd verstreken is.
Zwitserse room
- Doe 130 ml melk in een (steel)pannetje samen met 50 gram suiker en zet dit op.
- Voeg het merg van de vanille of het vanille extract toe aan de melk.
- Doe de custardpoeder in een kommetje, samen met de 30 ml melk.
- Splits het ei en voeg de eidooier toe en de melk met custardpoeder. Roer dit goed door.
- Als je wilt dat je room extra geel is, voeg nu dan nog een klein beetje gele kleurstof toe.
- Laat de melk in de pan koken.
- Giet een beetje warme melk in de kom met het custardpoeder.
- Meng dit. Giet het vervolgens terug bij de overige melk.
- Roer de banketbakkersroom goed door. Zet de pan op laag vuur.
- Blijf goed doorroeren. Je zult merken dat de banketbakkersroom dik wordt.
- Laat de banketbakkersroom afkoelen.
- Klop de slagroom op.
- Meng de slagroom met de afgekoelde banketbakkersroom en doe dit in een spuitzak.
Chocoladeglazuur
- Doe het water, de suiker en de cacao in een pannetje. Laat dit koken.
- Als het gekookt heeft haal je de pan van het vuur.
- Maak de chocolade klein en voeg de chocolade toe.
- Roer door zodat alle chocolade smelt.
Afmaken
- Snijd de afgekoelde eclairs open.
- Spuit de Zwitserse room op de onderste helft.
- Doop de bovenste helft in het chocolade glazuur.
- Leg de bovenste helft van de eclair op de Zwitserse room.
- Decoreer je eclair eventueel met een beetje Zwitserse room. Ik gebruikte ook een dun plakje gumpast om mijn eclairs de decoreren. Ik kleurde de gumpast geel en maakte er daarna met een stift met zwarte eetbare inkt de figuren op.
- Laat je creativiteit gaan, en maak iets moois van je eigen eclairs.
Reactie plaatsen
Reacties