Pasteis de nata
Dit gebakje doet mij terugdenken aan een vakantie in het zonnige Portugal. Daar at ik regelmatig een Pastel de Nata. Pasteis de Nata hebben een bladerdeeg korst en een romige vulling. Met dit recept maak je 12 Pasteis de Nata.
- Doe het water, de citroen, het kaneelstokje en de suiker in een pan. Breng dit aan de kook. Laat al roerende alle suiker oplossen. Dit is de siroop.
- Meng in een andere pan de bloem met de melk. Kook dit op een matig vuur en blijf roeren met een garde tot het dik wordt. Haal dit van het vuur.
- Zeef citroen en kaneel uit de siroop.
- Voeg de siroop beetje bij beetje aan toe aan het dikke bloem mengsel. Voeg pas weer nieuwe siroop pas toe als het vorige deel is opgenomen.
- Laat de vulling afkoelen. Bijvoorbeeld door het in een koud water bad te zetten
- Maak ondertussen het deeg klaar. Vet een cupcake vorm of pasteis de nata vormpjes in.
- Maak een rol van het bladerdeeg en snij deze in 12 stukken. Maak deze stukken plat en bleek de vormpjes hiermee.
- Voeg de eidooiers toe aan het mengsel voor de vulling, wanneer dit mengsel op kamertemperatuur is.
- Vul het deeg met de vulling.
- Bak de pasteis de nata op een zo hoog mogelijke temperatuur. Bij mijn oven is dat 250 graden Celsius. Wanneer het bladerdeeg mooi bruin is, en de vulling donkerbruine vlekken heeft zijn de pasteis de nata klaar. Dat is ongeveer na 15 minuten.
Ingrediënten
400 gram (zelfgemaakt) bladerdeeg
250 gram suiker
150 ml water
1 kaneelstokje
schil van 1/2 citroen
250 ml volle melk
65 gram bloem
5 eidooiers