Basisrecept biscuitbodem
Als je nog nooit van een biscuitbodem hebt gehoord zou je misschien denken dat het een taartbodem is, gemaakt van biscuitjes. Maar beide beweringen kloppen eigenlijk niet. Het is geen bodem, maar meer een basis, en die is niet gemaakt van biscuit. Een biscuitbodem is een hele goede, luchtige basis voor heel veel taarten. Je kan er alle kanten mee op: slagroomtaart, aardbeientaart, schwartzwälder kirschtorte, mokkataart en ga zo maar door. Hieronder vind je de standaard verhoudingen van een goede biscuitbodem en tips hoe je deze het beste luchtig krijgt.
- Vet de springvorm goed in en bekleed de bodem met een stukje bakpapier.
- Breek de eieren in een hittebestendige ruime schaal.
- Voeg de suiker bij de eieren.
- Zet de schaal met de eieren op een pan met een laagje kokend water.
- Dit heet au bain-marie verwarmen. Doe je dit voor het eerst? Je leert alles wat hiervoor belangrijk is op mijn pagina over au bain-marie.
- Klop de eieren op terwijl de schaal verwarmd wordt door het water.
- Klop de eieren zo luchtig mogelijk. Je zult zien dat het mengsel van eieren met de suiker eerst geel gekleurd is. Je ziet dan grote luchtbellen zitten. Naar mate het luchtiger wordt zal het mengsel steeds lichter kleuren. De luchtbellen worden steeds kleiner.
- Na ongeveer 10 minuten is het mengsel crèmekleurig, en is het toegenomen in volume. Het eiermengsel wordt steviger waardoor de golven van het mixen in het beslag blijven staan.
- Haal de schaal nu van de pan af en klop het eiermengsel door het niet meer warm aanvoelt. Dit zorgt ervoor dat het luchtige mengsel nog iets steviger wordt en minder snel zal inzakken wanneer je de bloem toevoegt.
- Als het ei op kamertemperatuur is kan je de bloem en de Maïzena toevoegen. Zorg ervoor dat je dit eerst door een zeef haalt. Hierdoor is de bloem luchtiger en zitten er geen klontjes meer in.
- Spatel de bloem en de Maïzena rustig door het ei en de suiker heen.
- Giet het beslag in de springvorm.
- Bak het biscuit in een voorverwarmde oven voor 25 minuten op 180 graden Celsius.
- Prik met een breinaald of satèprikker voorzichtig in het midden van het biscuit. Blijft het prikker schoon, dan is het biscuit gaar.
- Haal de rand van de springvorm eraf en laat hem afkoelen.
- Laat het biscuit helemaal afkoelen voordat je het doorsnijd.
Verhouding
Bovenstaand recept met 4 eieren is perfect voor een vorm van 24 cm. Als je de eieren goed luchtig klopt krijgt je een mooie taart basis. Wil je een taart maken in een grotere vorm? Of wil je dat je taart extra hoog wordt? Dan zal je extra beslag moeten maken. Zorg dan dat je de verhoudingen gelijk houd.
Verhouding = 1 ei : 35 gram suiker : 25 gram bloem : 7,5 gram Maïzena.
Bedenk je dat je taart ook meer baktijd nodig heeft als je je taart groter maakt.
Reactie plaatsen
Reacties