Basisrecept zandtaartdeeg
Van zandtaartdeeg kan je natuurlijk zandkoekjes maken. De naam verwijst naar de zandachtige kleur die ze hebben. Naast zandkoekjes kan je er ook nog heel veel andere koekjes van maken, maar het vormt bijvoorbeeld ook de basis voor appeltaartdeeg. Ook is het perfect als bodem van een gebakje.
- Zorg er voor dat de boter koud is. Snijd de boter in blokjes.
- Doe alle ingrediënten samen in een kom.
- De bedoeling is dat het deeg zo min mogelijk warm wordt. Begin daarom door de boter met twee messen fijn te snijden. Zo mengen de ingrediënten al zonder dan ze warm worden.
- Was je handen met koud water en droog af. Hierdoor zijn je handen zo koud mogelijk. Kneed het deeg door tot het één geheel is.
- Kneed het deeg nog 2 minuten door zodat het mooi soepel is.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
- Na het rusten bestrooi je de werkblad met bloem.
- Kneed kort het deeg door. Het deeg is door het rusten wat stug, en daardoor lastig om gelijk uit te rollen. Probeer wel het deeg niet te warm te laten worden.
- En dan is het aan jou! Wat ga je van het zandtaartdeeg maken? Hieronder lees je hoe je basic zandtaartkoekjes maakt!
Zandtaartkoekjes
- Rol het deeg uit. Zorg ervoor dat het overal ongeveer even dik is. Een dikte van ongeveer 0,4 cm is mooi.
- Steek de koekjes uit of snijd vormpjes met een mesje. Leg de koekjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Houd er een ruimte tussen van ongeveer 2 cm.
- Met het bovenstaande recept maak je 2 bakplaten met koekjes.
- De koekjes blijven het mooiste van vorm als je ze na het uitsteken nog even laat staan op een koele plaats.
- Bak de koekjes in een voorverwarmde oven voor 20 à 25 minuten op 160 graden Celsius. Haal de koekjes uit de oven wanneer ze verkleuren. Het is de bedoeling dat ze zandkleurig worden, en niet bruin.
Reactie plaatsen
Reacties