Pavlova basisrecept
Een pavlova is een heerlijk zoet stukje gebak. Heerlijk met een goede kop thee. Het ziet er spectaculair uit. Moeilijk? Echt niet! De oven doet het meeste werk. Hieronder leg ik je stap voor stap uit hoe je een pavlova maakt.
- Splits de eieren. Zorg er voor dat de eieren zo vers mogelijk zijn. Verse eieren houden het meeste lucht vast.
- Zorg er voor dat er absoluut geen eigeel bij het eiwit komt. Hierdoor zal het eiwit niet goed luchtig op te kloppen zijn.
- Klop de eiwitten op in een ruime vetvrije kom. Voeg ondertussen de suiker beetje bij beetje toe.
- Het volume van het eiwit neemt snel toe en door de suiker gaat het mooi glimmen.
- Als het eiwit bijna stijf is voeg je de maïzena en de azijn toe. Dit zorgt er voor dat de pavlova van binnen zacht en kleverig blijft. Hier proef of ruik je later niets meer van.
- Het eiwit is stijf genoeg als er een grote piek eiwitschuim rechtop blijft staan wanneer je de mixer omhoog haalt.
- Teken een cirkel van ongeveer 20 cm doorsnede op een vel bakpapier, gebruik bijvoorbeeld een bord of een springvorm.
- Draai het bakpapier om en verdeel het schuim binnen de getekende cirkel.
- Zet de bakplaat met het schuim voor ongeveer 3 uur in het midden van de oven, voorverwarmd tot 90 graden Celsius.
- Laat de pavlova in de oven afkoelen met de ovendeur open.
- Je kunt ook gebakjes maken in plaats van één grote taart. Of je maakt alleen de meringues, om zo op te smikkelen of bijvoorbeeld om Eton mess te maken. Teken cirkels van ongeveer 8 cm en droog ze voor ongeveer 2 uur tijd.
- Om de taart een mooie balans is maken te geven kies ik vaak voor een zuurdere vulling. Dit werkt goed met de zoete bodem en de romige crème. Denk bijvoorbeeld aan passievrucht en frambozen of kersen en witte chocolade.