Eieren splitsen

Veel gerechten maken gebruik van eieren. Soms wordt alleen het eigeel of het eiwit gebruikt. Soms is het nuttig om het eiwit en eigeel apart van elkaar op te kloppen. Dan moeten de eieren gesplitst worden. Hieronder vertel ik op welke manieren je dit kunt doen en waar je op moet letten. 


Als je voor het eerst eieren gaat splitsen, of je vind het lastig, zijn hier eerst een paar tips:

  1. Het is belangrijk dat er geen eigeel bij het eiwit komt. Gebruik daarom 3 schaaltjes: 1 om je eiwit in te bewaren, 1 om je eigeel in te bewaren, en 1 waar je het eiwit in laat glijden dat je aan het splitsen bent. Als er tijdens het splitsen dan toch per ongelijk een beetje eigeel bij het wit komt hoef je maar 1 eiwit weg te doen.
  2. Het is belangrijk dat de eieren zo vers mogelijk zijn. Hoe verser de eieren, hoe steviger de eidooier. Er is dus minder kans datde dooier van een vers ei per ongelijk breekt. 

Techniek 1: Eierschalen

  • Tik het ei met de zijkant tegen de rand van de kom.
  • Houd het ei recht op zodat de eidooier naar de onderkant zakt. 
  • Breek het ei open en laat het eerste eiwit in de kom lopen.
  • Laat de eidooier van de onderste eierschaal in de bovenste glijden om meer eiwit in de kom te laten lopen.
  • Herhaal dit een paar keer tot het ei is gescheiden. 

Techniek 2: Handen

  • Zorg dat je handen goed gewassen (vetvrij) zijn.
  • Tik het ei met de zijkant tegen de rand van de kom.
  • Houd het ei recht op zodat de eidooier naar de onderkant zakt. 
  • Breek het ei open en laat het eerste eiwit in de kom lopen.
  • Laat de inhoud van de eierdop in je hand lopen.
  • Laat het eiwit door je vingers lopen en houd het eigeel in je hand.

Techniek 3: Plastic flesje

  • Tik het ei met de zijkant tegen de rand van de kom.
  • Breek het ei voorzichtig in het schaaltje.
  • Knijp een plastic drinkflesje een beetje in en zet deze tegen de eidooier.
  • Laat het flesje terug komen in zijn normale vorm, zodat de eidooier een stukje het flesje in wordt gezogen. 
  • Verplaats de eidooier naar een apart schaaltje. 

Is het gelukt?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.