Abrikozenvlaai

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Een lekkere punt vlaai, wie wil dat nou niet? Een vlaaideeg heeft wat weg van een brooddeeg. Het is ook een gistdeeg. Alleen met een heerlijke zoete vulling van abrikozen is dit wel even wat anders dan een broodje, het is een heus stukje gebak. Met onderstaand recept maak je 1 vlaai, waar je 12 punten uit snijd. 

Vlaaideeg maken en bekleden

  • Maak de melk handwarm en meng dit met de suiker en de gist. Laat dit even staan.
  • Doe de bloem in een kom, samen met de zachte roomboter en de eidooier.
  • Voeg ook het mengsel van suiker gist en melk toe.
  • Kneed dit tot één geheel en voeg ook het zout toe. 
  • Laat dit voor 30 minuten rijzen op een warme en vochtige plaats.
  • Vet de vlaaivorm (of springvorm) goed in met boter. 
  • Deel het deeg in 2 stukken. Eén stuk bestaande uit 2/3 van het deeg, het andere stuk is dan natuurlijk 1/3 deel. 
  • Rol het grootste stuk zo dun mogelijk uit. Het moet in ieder geval zo groot zijn dat je de vorm hiermee kunt bekleden. 
  • Bekleed de vorm hiermee en snijd de delen die over de rand hangen eraf.
  • Prik met een vork gaatjes in het deeg zodat het gelijkmatig rijst en iets minder snel. 
  • Voeg het overgebleven deeg toe aan de kleine bol deeg.
  • Zet de bekleedde vorm aan de kant.

Vulling maken en bakken

  • Laat de abrikozen uitlekken en vang de siroop op.
  • Snijd de abrikozen in kleine stukjes.
  • Verwarm de stukjes abrikoos samen met de suiker. Breng het aan de kook. 
  • Voeg ongeveer 35 ml van de siroop toe. Laat het ongeveer 5 minuten doorkoken.
  • Bind het vocht met de maïzena. 
  • Laat de vulling afkoelen.
  • Vul de vlaaibodem met de afgekoelde vulling.
  • Rol het kleine deel deeg uit en gebruik dit om een raster van te maken voor de bovenkant van de vlaai.
  • Ik gebruik hier een vlaaistans voor. Dat is een soort grote uitsteekvorm voor een vlaairaster. Natuurlijk kan je ook gewoon zelf repen snijden van het deeg en hiermee een raster vormen. 
  • Versier je raster eventueel met suiker.  Bestrijk het raster hiervoor met melk en bestrooi het met suiker. 
  • Bak je vlaai voor ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde oven. Verwarm voor op 200 graden Celsius. Schakel na 10 minuten de over terug naar 170 graden Celsius. 
  • Laat de vlaai afkoelen in de vorm. En daarna kan je aanvallen :)

Is alles gelukt met de abrikozenvlaai?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.