Basisrecept bladerdeeg
Als je zelf bladerdeeg wil maken moet je hier wel even de tijd voor nemen. Maar echt moeilijk is het niet. Je hebt weinig ingrediënten nodig. Het is vooral belangrijk dat je de boter en het deeg niet te warm laat worden. Mijn recept heb ik gebaseerd op die van Cees Holtkamp en Rudolph van Veen. Met dit recept maak je 640 gram bladerdeeg.
- Doe 50 gram van de boter in een kom. Mix dit even los.
- Doe het zout, de bloem en het water hier bij. Zorg dat het water koud is. Koud water uit de kraan is prima.
- Mix dit met de deeghaken tot een mooi deeg. Stop met mixen als het deeg één geheel vormt, als je het te lang mixt wordt het deeg taai en lastig uit te rollen.
- Maak een dunne vierkante plak van het deeg en leg dit in plasticfolie in de koelkast.
- Tip! Het bladerdeeg krijgt het beste een mooie bladerige, laagjesstructuur als de boter hard en koud blijft. Hierdoor smelt deze niet samen met het deeg maar blijven de laagjes behouden. Tijdens het maken van het bladerdeeg is het dus belangrijk het deeg zo snel mogelijk weer te rusten te leggen in de koelkast.
- Rol de overige 200 gram boter uit tot een grote vierkante plak boter van ongeveer 1 cm dik.
- Leg de boter bij het deeg in de koelkast voor 30 minuten.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol de 4 hoeken van het deeg verder uit. Hierdoor krijgt het deeg een ruitvorm.
- Leg de koude plak boter in het midden van het deeg en vouw de punten terug. De boter zit nu helemaal ingepakt in deeg.
- Leg dit pakketje in plasticfolie voor 30 minuten terug in de koelkast.
- Bestrooi je werkblad met bloem.
- Rol het deeg uit tot één lange strook.
- Vouw de bovenkant van het deeg tot over de helft van het midden. Vouw de onderkant hier tegenaan. (zie foto 1)
- Vouw het deeg daarna nog eens dubbel. (zie foto 2)
- Je hebt nu een halve toer gemaakt.
- Draai het deeg een halve slag. De 'open kant' van het deeg ligt nu boven en beneden. (zie foto 3)
- Maak opnieuw een halve toer door het deeg tot een lange strook uit te rollen en op dezelfde manier te vouwen. Je hebt nu één hele toer gevouwen.
- Leg het deeg voor 30 tot 45 minuten in de koelkast en vouw weer 2 halve toeren. Let er op dat de 'open kant' van het deeg altijd boven en benden ligt als je het deeg gaat uitrollen.
- Leg het deeg weer voor 30 tot 45 minuten in de koelkast en vouw weer 2 halve toeren.
- Koel het deeg opnieuw van 30 minuten. Nu kan je het bladerdeeg gebruiken waarvoor je maar wil!
- Wat bladerdeeg over? Invriezen gaat ook prima!
Foto 1, de eerste vouw van een halve toer
Foto 2, de tweede vouw van een halve toer
Foto 3, de 'open kant' van het deeg.
De 'open kant' van het deeg is de kant waar je de vouwen van het toeren ziet zitten.
Reactie plaatsen
Reacties